Explore Courses

The politics of pessimism – IELTS reading sample

Updated on 05 January, 2024

Mrinal Mandal

Mrinal Mandal

Study Abroad Expert

Reading answers for IELTS Banner

One of the essential components of IELTS exam preparation is the Reading Section. A lot of practice is required to get a decent IELTS score. Here is one of the sample papers to help you understand the document's sections and purpose. The following practice reading passage offers questions and answers on "The Politics of Pessimism."

The politics of pessimism

Newspaper headlines and TV or radio news bulletins would have us believe erroneously that a new age has come upon us, the Age of Cassandra. People are being assailed not just with contemporary doom, or past gloom, but with prophecies of disasters about to befall. The dawn of the new millennium has now passed; the earth is still intact, and the fin de siècle Jeremiahs have now gone off to configure a new date for the apocalypse.

It can, I believe, be said with some certainty that the doom-mongers will never run out of business. Human nature has an inclination for pessimism and anxiety, with each age hav­ing its demagogues, foretelling doom or dragging it in their wake. But what makes the modern age so different is that the catastrophes are more “in your face”, Their assault on our senses is relentless. Whether it be sub-conscious or not, this is a situation not lost on politicians. They play upon people’s propensity for unease, turning it into a very effective political tool.

Download E-Books for IELTS Preparation

IELTS IDIOMS GUIDE
ielts sample essays

Deluding the general public

All too often, when politicians want to change the status quo, they take advantage of peo­ple’s fears of the unknown and their uncertainties about the future. For example, details about a new policy may be leaked to the press. Of course, tbe worst case scenario is pre­sented in all its depressing detail. When the general public reacts in horror, the government appears to cave in. And then accepting some of the suggestions from their critics, ministers water down their proposals. This allows the government to get what It wants, while at the same time fooling the public into believing that they have got one over on the government. Or even that they have some say in the making of policy.,

There are several principles at play here. And both are rather simple: unsettle people and then play on their fears; and second, people must be given an opportunity to make a con­tribution, howevser insignificant, in a given situation; otherwise, they become dissatisfied, not fearful or anxious.

A similar ruse, at a local level, will further illustrate how easily people’s base fears are ex­ploited. A common practice is to give people a number of options, say in a housing devel­opment, ranging from no change to radical transformation of an area. The aim is to per­suade people to agree significant modifications, which may involve disruption to their lives, and possibly extra expenditure. The individuals, fearful of the worst possible outcome, plump for the middle course. And this, incidentally, Is Invariably the option favoured by the authorities. Everything is achieved under the guise of market research, But It is obviously a blatant exercise in the manipulation of people’s fears.

Fear and survival

Fear and anxieties about the future affect us till. People are wracked with self-doubt and low self-esteem. In the struggle to exist and advance in life, a seemingly endless string, of obstacles is encountered, so ninny, in fact, that any accomplishment seems surprising. Even when people do succeed they are still nagged by uncertainty,

Not surprisingly, feelings like doubt, fear, anxiety and pessimism are usually associated with failure. Yet, if properly harnessed, they are the driving force behind success, the very engines of genius.

If things turn out well for a long time, there is a further anxiety: that of constantly waiting for something to go wrong. People then find themselves propitiating the gods: not walking on lines on the pavements, performing rituals before public performances, wearing particu­lar clothes and colours so that they can blame the ritual not themselves when things go wrong,

But surely the real terror cornea when success continues uninterrupted for such a long period of time that we forget what failure is like I

We crave for and are fed a daily diet of anxiety, Horror films and disaster movies have an increasing appeal. Nostradamus pops his head up now and again, And other would-be prophets make a brief appearance, predicting the demise of human kind. Perhaps h this is all just a vestige of the hardships of early man – our attempt to recreate the struggles of a past age, as life becomes mure and more comfortable.

Mankind cannot live by con tent meni alone. And so, a world awash with anxieties and pessimism has been created. Being optimistic is a struggle. But survival dictates that mankind remain ever sanguine.

Download IELTS Preparation Guide For Free

Get to know about the latest updates on the IELTS Exam, Eligibility, Preparation Tips, Test procedure,  Exam Pattern, Syllabus, Registration Process, Important Exam Dates, and much more!! This guide is a one-stop solution for every IELTS Aspirant who aims to crack the exam with an impressive band score.

Questions 1-5

Choose one phrase (A-K) from the List of phrases to complete each Key point below. Write the appropriate letters (A-K) in Boxes 1-5 on your answer sheet.

The information in the completed sentences should be an accurate summary of the points made by the writer.

NB. There are more phrases (A-K) than sentences, so you will not need to use them all. You may use each phrase once only.

Key points

  1. Newspaper headlines and TV or radio news bulletins …
  2. Doom-mongers are popular, because people …
  3. Today, catastrophes …
  4. To politicians, people’s Inclination for fear…
  5. The government…

List of phrases

A. are not as threatening as in the past

B. tell the truth

C. blame them

D. try to make us believe mistakenly that we are in a new era

E. calm people down

F. are uncertain about the future •

G. are less comfortable

H. are natural pessimists and worriers

I. are more immediate

J. get what they want by deceiving the public

K. is something they can make use of

Ans.1 D

Explanation:

The answer can be seen in the first paragraph where the key word is erroneously. Hence D which states the meaning in accordance with the keyword.

Ans2. H

Explanation:

The answer can be found in the second paragraph, where the writer explains why doom-managers would never go out of business as they have an inclination towards pessimism and anxiety. And how, once the first sentence is read, it is expected that an explanation will be required. Questions like this put your understanding of the link between information across sentences to the test.

Ans3. I

Explanation:

In the second paragraph, the writer tries to compare the catastrophes of the past with the present…. Is that the catastrophes are more “in your face,” i.e., immediate.

Ans4. K

Explanation:

Through the second paragraph, especially the last few lines, we can find the answer.

Ans5. J

Explanation:

In paragraph three, the writer interchanges the words ‘government’, ‘politicians,’ and ‘ministers’ in the paragraph. The sentence is basically a summary of the entire paragraph.

Questions 6-9

Choose the appropriate letters A-D and write them in Boxes 6-9 on your answer sheet.

6. The housing development example shows that people …

A. arc not that easily deceived

B. like market research

C. lead their fears

D. arc easy to delude

7. Which one of the following statements is true, according to the passage?

A. Market research uses people’s feors for their own good

B. People arc scared by market research techniques

C. Market research techniques are used as a means of taking advantage of people’s fears

D. Market research makes people happy

8. The engines of genius are …

A. properly harnessed

B. the driving force behind success

C. driven by feelings like fear

D. usually associated with failure

9. Continual success …

A. makes people arrogant

B. worries people

C. does not have any negative effects on people

D. increases people’s self-esteem

Ans6. D

Explanation:

After reading the first sentence of the fifth paragraph, the answer can be easily understood. The word delude means device and now look at the title for this section in the paragraph. Option A is opposite of the right answer, option B is not available in the paragraph, C is in the last sentence of the paragraph and says ‘people are manipulated by their fears’, so the answer is D.

Ans7. C

Explanation:

The solution is in paragraph 5. A is incorrect as it does not mention anything regarding market research using people’s fear to help them. Options B and D are also incorrect, as the text has no information related to them. Hence answer is C.

Ans8. C

Explanation:

“They are the driving force behind success.” Indicates the answer in paragraph seven. The word is also referred previously to as feelings. A can’t be right, as the passage talks about “if” and not “when.” Option B also talks about the feelings that are the driving force behind success and not engines of genius, so it will also be incorrect. D is also incorrect, as the writer feels the feelings listed are usually associated with failure.

Learn More about Study Abroad

What is Scholarship

Learn all about the scholarships like types of scholarships and how to get a one

Scholarship

Provincial Nominee Program Canada

Learn all about Provincial Nominee Program (PNP) Canada

PNP Program Canada

Fulbright Scholarship

Learn about the eligibility, benefits, procedure etc about Fulbright Scholarships

Fulbright Scholarship

Questions 10-14

Do the statements below agree with the information in Reading Passage 1?

In Boxes 10-14, write:

Yes             if the statement agrees with the information in the passage

No              if the statement contradicts the information in the passage

Not given if there is no information about the statement in the passage

Example: Politicians pretend things are worse than they are.

Answer: Yes.

10. The complex relationship between failure and success needs to be addressed carefully.

11. People perform certain rituals to try to avoid failure.

12. Anxiety in daily life is what we want.

13. The writer believes that Nostradamus and certain other prophets are right about their predictions for the end of the human race.

14. Mankind needs to be pessimistic to survive.

Ans10. Not Given

Explanation:

There is no information about this statement.

Ans11. Yes

Explanation:

Paragraph 8 has the answer to this question.

Ans12. Yes

Explanation:

The answer can be found in the first sentence of the final paragraph.

Ans13. Not Given

Explanation:

The answer is in the last paragraph, but the text does not indicate whether the writer believes about Nostradamu’s predictions or not.

Ans14. No

Explanation:

The word ‘sanguine’ means ‘hopeful’ which can be found in the last sentence.

Popular Study Abroad Destinations

Study in Canada

Study in Canada

Study in Canada & Save up to 20 Lakhs with upGrad Abroad

Study in Canada
Study in Australia

Study in Australia

Study in Australia & Save up to 20 Lakhs with upGrad Abroad

Study in Australia
Study in USA

Study in USA

Study in the USA & Save up to 20 Lakhs with upGrad Abroad

Study in USA

Mrinal Mandal

Study Abroad Expert

Mrinal Mandal is a study abroad expert with a passion for guiding students towards their international education goals. He holds a degree in mechanical engineering, earned in 2018. Since 2021, Mrinal has been working with upGrad Abroad, where he assists aspiring students in realizing their dreams of studying abroad. With his expertise and dedication, he empowers individuals to navigate the complexities of international education, making their aspirations a reality.

See More